Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Groenewegen geniet na van triomf in Eneco Tour 

Vrijdag 23 september 2016

Elite men - Met veel genoegen keek Dylan Groenewegen terug op zijn eerste ploegentijdrit in een World-Tour koers, maar voor de Amsterdammer was de ploegentijdrit in Sittard-Geleen een tussendoortje. De sprinter kijkt al vooruit naar het Wereldkampioenschap in Qatar. “Ik heb deze week laten zien dat ik de wereldtop kan kloppen.”

Tekst: Florian van Velthoven; Foto: Sportfoto

Wennen, dat was het woord dat het beste paste bij de ploegentijdrit in Zuid-Limburg voor Groenewegen. “Ik heb ooit met De Rijke een ploegentijdrit gereden, maar het is niet iets dat ik vaak doe. Het ging op zich wel lekker, zeker als je derde wordt.” 

De ogen waren voor de verandering deze Eneco Tour eens niet gericht op de Amsterdamse spurtbom. Mathieu Heijboer mocht aan de pers uitleggen of de Lotto-Jumbo formatie klaar is voor het WK Ploegentijdrit, Jos van Emden mocht uitgebreid vertellen over zijn liefde voor het tijdrijden, maar Groenewegen hoefde geen woorden vuil te maken over de ploegentijdrit. Dat was de afgelopen dagen wel anders. Hij klopte de gehele sprinttop afgelopen maandag in Bolsward, en won zo zijn eerste koers in de World-Tour. “Prachtig was dat: je eerste WT-zege winnen in Nederland, dat is wel bijzonder.” 

Met zijn zege in Bolsward trok de Amsterdammer de nodige aandacht. Iets dat hij ook deed tijdens de Tour de France, en Groenewegen moest wennen aan die grote belangstelling van pers en publiek. “Vanuit de ploeg was er voor dit seizoen geen druk op mij uitgeoefend, maar als je in de Tour de France rijdt, komt er toch een hoop op je af. Veel stress en druk, daar moet je mee leren omgaan.”

In de Tour kwam je er niet aan te pas met al die wereldtoppers. In de Vuelta was er weinig concurrentie. Had je achteraf je pijlen beter kunnen richten op de Ronde van Spanje?

“Dat is allemaal achteraf. De bedoeling is om in de Tour massasprints te winnen, dus het plan was om dit jaar te kijken hoe ver we konden komen. Bovendien: als ik de Vuelta had gereden, had ik misschien niet in Bolsward gereden.”

Je hebt bewezen dat je Sagan, Kittel en Greipel kan verslaan. Is dat ook mogelijk tijdens het WK in Qatar?

Als ik het hier kan, moet het ook in Qatar kunnen. Maar de concurrentie is natuurlijk groot. En we moeten ook nog maar zien of het een massasprint wordt. Als het gaat waaien, wordt het natuurlijk een hele andere koers.

Acht renners lijken al zeker van het WK. Hebben jullie het onderling al gehad over de tactiek tijdens het WK?

“Je spreekt elkaar natuurlijk wel tijdens de koers, maar echt over tactiek praten doen we pas als we in Qatar zijn.”

Hoe groot schat jij de kans in dat jij Wereldkampioen wordt?

“Dat is lastig te zeggen. Een sprint is ook vaak onvoorspelbaar, dat zag je afgelopen woensdag wel. Ik moest uitwijken voor een vluchter die werd ingerekend, Sagan kon er net langs. Je weet niet wat er in Qatar gaat gebeuren. We zullen het zien.”

 



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl